ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPPORTUNA, ΣΕΛΙΔΕΣ 172
Περιγραφή
Οι "λαϊκές" αντιλήψεις, οι "αναπαραστάσεις" του γυναικείου σώματος στα δημοτικά τραγούδια, είναι το θέμα αυτού του βιβλίου. Στα δημοτικά τραγούδια βρίσκουμε συχνά περιγραφές του σώματος της γυναίκας και ιδίως της νέας γυναίκας. Το γυναικείο σώμα στα τραγούδια περιγράφεται συνήθως όχι ως σώμα στατικό αλλά στην κίνησή του στον χώρο, εκφράζοντας μέσα από την ενδυμασία, το βάδισμα, τις χειρονομίες και το βλέμμα διάφορα συναισθήματα και επιθυμίες αλλά και το καθεστώς της γυναίκας (ανύπαντρη, αρραβωνιασμένη/παντρεμένη, χήρα), όπως και την κοινωνική θέση. Το σώμα κινείται στον χώρο, συμμετέχοντας είτε σε ορισμένες τελετουργίες ή γιορτές είτε σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.
Οι αντιλήψεις για τη γυναικεία ομορφιά αλλά και την ασχήμια, οι ενδυματολογικοί κώδικες, η χρήση των καλλυντικών, οι κινήσεις και χειρονομίες του γυναικείου σώματος, αποτελούν ορισμένα από τα θέματα αυτού του βιβλίου.
Το σώμα αποτελεί ένα δημιούργημα κοινωνικό και πολιτισμικό.
Είναι η κοινωνία -η κάθε κοινωνία- που καθορίζει τα κριτήρια, τους κανόνες και διακρίνει έτσι το "ωραίο" από το "άσχημο". Η έννοια της "φυσικής ομορφιάς" δεν υφίσταται στο λαϊκό φαντασιακό, όπως αυτό καταγράφεται στα δημοτικά τραγούδια. Τα πράγματα στο παρελθόν ούτε πιο απλά ούτε πιο "αγνά" ήσαν, σε σχέση με το σήμερα, αλλά απλώς διαφορετικά.
ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 146, ΠΑΤΡΑ ΤΗΛ.: 2610-276206 Ωράριο Λειτουργίας: |