Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - 99 ΠΑΛΑΤΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, 2013, ΣΕΛ 228
Περιγραφή
Η οθωμανική μαγειρική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο αναγέννησης, με παλιές συνταγές να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στα γαστρονομικά μενού. Μια ολόκληρη μαγειρική παράδοση που κινδύνεψε να παραμείνει ξεχασμένη σε γραπτά αρχεία, ξαναβρίσκει την θέση της στο τραπέζι, χάρη στη συμβολή των ερευνητών. Με αφετηρία την απλή ερώτηση "τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;" η Μαριάννα Γερασίμου ξεκινάει την αναζήτηση γύρω από την παλατιανή γαστρονομική κουλτούρα με σκοπό να φωτίσει μια ανθρώπινη και συναρπαστική πλευρά της οθωμανικής ιστορίας, αλλά και κυρίως να συναντήσει τις ίδιες τις γεύσεις της πολυτελούς και σοφής παλιάς κουζίνας.
Η οθωμανική μαγειρική μας ταξιδεύει στον 15ο αιώνα όταν γύρω από το παλάτι άρχισε να αναπτύσσεται μια εξαιρετικά πολύπλοκη γαστρονομική κουλτούρα που απολάμβαναν σουλτάνοι, στρατηγοί και όλων των τάξεων αυλικοί. Η κουλτούρα αυτή περνάει μέσα από πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανατολικές και δυτικές επιρροές, έτσι ώστε το 19ο αιώνα να έχει αλλάξει συστατικά και χαρακτήρα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει δείγματα από αυθεντικά μενού παρμένα από τα αρχεία καθώς και λίστες τροφοδοσίας από τα φορτία υλικών που χρησιμοποιούνταν στα καθημερινά γεύματα του παλατιού. Θα βρει επίσης λεπτομέρειες για τις διατροφικές συνήθειες και μαγειρικές μεθόδους των Οθωμανών, τους καλούς τρόπους στο τραπέζι τους καθώς και το λειτουργικό σχεδιασμό των μαγειρείων.
Και φυσικά θα βρει τις ίδιες τις συνταγές, σωσμένες από το πέρασμα του χρόνου, προσαρμοσμένες και έτοιμες να εφαρμοστούν ξανά σήμερα.
Σχετικά βιβλία
Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ (3 ΤΟΜΟΙ) Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ, 1998, 1134 ΣΕΛ.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ - ΜΙΚΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, 2008, 140 ΣΕΛ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙΤΗ ΜΑΡΑΚΑ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 500 ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1000...
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 1100 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΚΤΕΪΛΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ, 462 ΣΕΛ.
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Β., 2007, 162 ΣΕΛ.
Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ, 2007, 192 ΣΕΛ.
Ο ΓΕΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ, 2021,ΣΕΛ 480
ΚΑΛΛΙΓΕΥΣΤΟΝ, Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ, 2001 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΓΙΑ...
Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ, 2012, ΣΕΛ 104
ΣΕΙΡΗΝΙΑ ΔΕΙΠΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ), 2001, ΣΕΛ...
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Β., 2009, 162 ΣΕΛ.
ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ - 200 ΠΛΗΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ 19 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Β., 2006, 192 ΣΕΛ.
FOOD - ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ (3ος ΤΟΜΟΣ)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ IMAKO, 2004, 274 ΣΕΛ.
FOOD ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ IMAKO, 2002, 226 ΣΕΛ.
ΣΚΟΡΔΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ
ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ-ΦΑΡΦΜΑΚΟ! ΕΚΔΟΣΗ "Ο ΤΥΠΟΣ" Α.Ε., 1985,...
ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΧΛΙΑΣ, 2003, ΣΕΛ 274
|
ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 146, ΠΑΤΡΑ ΤΗΛ.: 2610-276206 Ωράριο Λειτουργίας: |